Projektová činnosť

Medzinárodné

Štipendiá pre excelentných výskumníkov ohrozených vojnovým konfliktom na Ukrajine 09I03-03-V01-00098
The stipend for a scientist threatened by the war in Ukraine 09I03-03-V01-00098
Program: Iné
Zodpovedný riešiteľ: Melnyk Inna, PhD.
Anotácia: V predkladanom projekte sa teda navrhuje získavanie REE z batériových odpadovpomocou nových lacných adsorbentov na báze prírodných minerálov. Prístupk riešenej problematike je multidisciplinárny, t.j. kombinácia materiálovej vedy, chémiea ekológie. Prínos riešenia projektu spočíva v objasnení mechanizmu a účinnostiselektívnej adsorpcie REE z roztokov, čo v konečnom dôsledku povedie k novýmteoretickým poznatkom a laboratórnym výsledkom, ktoré budú využiteľné v danom priemyselnom sektore.
Doba trvania: 1.9.2022 – 31.8.2025
Tvorba a charakterizácia multifunkčných polymérových nanokompozitných náterov na povrchu textilných materiálov pre proces filtrácie vody
Creation and characterization of multifunctional polymer nanocomposite coatings on the surface of textile materials for the water filtration process
Program: International Visegrad Fund (IVF)
Zodpovedný riešiteľ: Melnyk Inna, PhD.
Anotácia: Projekt je zameraný na riešenie problému údržby globálneho trhu s inovatívnymi produktmi, akými sú textilné materiály na filtráciu vody.Na dosiahnutie tohto cieľa boli predmetom výskumu akrylové a polyuretánové vodné disperzie, sieťovacie činidlo a anorganické nanočastice.Vedecký prístup k výberu komponentov zloženia na základe ich fyzikálnych a chemických vlastností zvýši objem produkcie a zlepší kvalitu a konkurencieschopnosť takýchto produktov.
Doba trvania: 1.3.2021 – 31.7.2021
Vývoj magnetických kompozitov s kontrolovaným hydrofóbnym a hydrofilným povrchom
Development of Magnetic Composites with Adjustable Hydrophobic and Hydrophilic Surface
Program: Medziakademická dohoda (MAD)
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Václavíková Miroslava, PhD.
Anotácia: Projekt je zameraný na funkcionalizáciu častíc magnetitu s cieľom ovplyvniť ich povrchové vlastnosti. Budú študované ich hudrofilné a hydrofóbne vlastnosti v súvislosti s typom použitých funkčných skupín.
Doba trvania: 6.4.2017 – 31.12.2019
BISILMAG – Bi-funkčné sferické častice na báze kremíka a magnetitu pre čistenie vôd
Bifunctional Silica and Magnetite Spherical Particles with Tailored Porosity and Surface Chemistry for Complex Water Treatment
Program: 7RP
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Václavíková Miroslava, PhD.
Anotácia: Cieľom projektu je výskum kompozitných materiálov na báze oxidu kremičitého a magnetitu pre odstraňovanie organických a anorganických polutantov zo životného prostredia, hlavne vôd. SASPRO projekt vytvorí možnosť komplementárnej spolupráce vedcov v oblasti syntézy a funcionalizácie materiálov, ako aj ich charakterizácie a aplikácie pri čistení vôd. Pre implementáciu projektu boli navrhnuté tri dielčie ciele: 1. Príprava Si-mikrosfér pre selektívnu adsorpciu katiónov kovov; 2. funcionalizácia častíc magnetitu polysiloxanovými skupinami, čo umožní adsorpciu katiónov kovov ako aj organických zložiek z vôd; 3. Syntéza nanokompozitov a ich testovanie na modelových odpadových vodách. Hlavným výstupom tohto multidisciplinárneho projektu budú materály, ktoré môžu byť veľkým prínosom aj v iných vedných oblastiach ako sú chromatografia, cielená aplikácia liečiv, vývoj senzorov a i.
Doba trvania: 1.3.2016 – 31.12.2018

Národné

COMWAT – Hybridné kompozity pre komplexné čistenie priemyselných vôd
Hybrid Composites for Complex Treatment of Industrial Waters
Program: APVV
Zodpovedný riešiteľ: Melnyk Inna, PhD.
Anotácia: Ochrana a čistenie vôd je prioritnou oblasťou výskumu 21. storočia. Ciele projektu spadajú do priorít definovaných Stratégiou výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky – RIS 3, ako aj do stratégie Európa 2020. Hlavným cieľom projektu je príprava progresívnych mikro a nanosorbentov na báze oxidu kremičitého a oxidov kovov pre odstraňovanie anorganických a organických polutantov z vôd. Povrch sorbentov bude modifikovaný rôznymi funkčnými skupinami, čím sa zabezpečí selektivita sorbentov voči rôznym iónom kovov a organickým polutantom. Sorbenty budú pripravené jednokrokovou syntézou multifunkčných poráznych a neporéznych sférických kremičitých častíc. Zároveň bude skúmaná príprava kompozitných magnetických sorbentov s mono- a multifunkčnými povrchovými vrstvami. Uvedené materiály budú testované za účelom odstraňovania anorganických a organických polutantov z odpadových vôd. Menovite pojde o ióny arzénu, olova, kadmia, ortuti ako aj o adsorbovateľné organické halogény z hutníckeho priemyslu, polyaromatické uhľovodíky z poľnohospodárskeho priemyslu, azofarbivá z textilného priemyslu ako aj reziduá liečiv a/alebo antibiotík.
Doba trvania: 1.7.2020 – 30.6.2024
Príprava materiálov pre remediáciu environmentálnych záťaží po banskej činnosti
Preparation of Materials for the Remediation of Old Mining Sites.
Program: VEGA
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Václavíková Miroslava, PhD.
Anotácia: V dôsledku intenzívnej priemyselnej činnosti sa v podobe tuhých, kvapalných, ako aj plynných odpadov dostáva do jednotlivých zložiek životného prostredia čoraz viac ťažkých kovov, rádionuklidov a iných vysoko toxických látok vrátane organických zložiek. Špecifickou vlastnosťou ťažkých kovov je, že na rozdiel od väčšiny organických polutantov vôbec nepodliehajú rozkladným procesom. Jedným zo zdrojov ťažkých kovov vo vodách na Slovensku sú staré banské záťaže, z ktorých vyteká pomerne veľké množstvo kyslých banských vôd s nadlimitnými koncentráciami kovov. Projekt je zameraný na prípravu kompozitných sorbentov na báze oxidovželeza pre odstraňovanie toxických kovov/polokovov z vôd tak v katiónovej forme (napr. Cd, Pb, Cu), ako aj vo forme aniónov/oxoaniónov (napr. As, Cr, Sb, Mo). Zároveň budú tieto materiály testované na sorpciu vybraných organických kontaminantov (napr. ropných produktov, polyaromatických uhľovodíkov, a i.) vyskytujúcich sa v životnom prostredí.
Doba trvania: 1.1.2019 – 31.12.2022
Program: SASPRO